Talent kan al heel vroeg tot uiting komen.

  • Geplaatst op: 2020-04-24 14:20:42

  • Auteur: Lynn Kemp

Talent kan al heel vroeg tot uiting komen. Net als bij Niels De Brauwer (16), die al vanaf zijn tweede jaar skiet. 

 

Niels vertelt ons dat hij begonnen is met skiën toen hij tweeënhalf was. Op zijn vijfde was hij met zijn ouders op vakantie in Oostenrijk en kreeg skiles. Hij kwam in een grote groep met kinderen van zeven en acht jaar. Hij kon al een beetje skiën en daarom hadden ze hem daarbij gezet. Hij vond dit niet leuk en daarom werd hij uiteindelijk toch bij zijn klasgenootjes geplaatst. Op de laatste dag van het skischooltje was er een wedstijd voor alle leeftijden tot tien jaar. Hij werd toen 2 de en een meisje van tien werd eerste.

Hij vond vooral de jumps leuk, wanneer je over een bultje kan springen. Hier viel hij soms wel, maar dat vond hij niet erg.

 

Thuis in België deed hij mee aan zwemwedstijden, maar dat werd al snel te saai.  Hij mocht van zijn vader daarmee stoppen als hij een andere sport koos. Zijn vader en moeder zijn allebei marathonlopers en vonden het daarom heel belangrijk dat Niels ook aan sport deed.

Niels koos ervoor om te gaan skiën en sloot zich daarbij aan bij WeSki in Aspen te Wilrijk. Op zijn negende vond hij vooral de snelheid van zijn grote hobby leuk. Hij oefende op ‘matten’, dat zijn zeer harde, plastic borstels waar hellingen van gemaakt zijn en als je daarop valt kan je je serieus pijn doen. Bij de trainingen leren ze je omgaan met snelheid, andere skiërs in de omgeving en dit met de bijhorende technieken.

Hij maakte daar dan ook vrienden voor het leven. Het is nu een indoor skipiste met echte sneeuw geworden en  hij gaat nu in plaats van af en toe, twee keer in de week skiën.

 

Zijn eerste wedstijd was toen hij elf was en daarna volgden er al snel wedstrijden op andere locaties. Op zijn twaalfde had hij een wedstrijd in Oostenrijk, in Sankt Johann. Hij vond het leuk om naar een onbekende piste te gaan in de bergen. Sindsdien doet Niels mee aan wedstrijden in Oostenrijk en Frankrijk. 

Zijn moeder Tamara Verschueren maakt hier telkens foto’s van en zo vormen ze eigenlijk een team vanwege hun gezamelijke passie voor skiën.

 

Zijn vader werd zo’n vier jaar geleden door Sneeuwsport Vlaanderen van alle clubs gevraagd om ‘Official’ te worden. Dit is een scheidsrechter in de skisport. Men bekijkt en beoordeelt of de poorten (palen) in de juiste slalom voorbij worden gegaan. In België zijn dit zo’n 20-25 palen, maar in het buitenland zijn de pistes langer en zijn er een 60-tal. De slaloms worden uiteindelijk door acht mensen beoordeeld.

 

Omdat skiën een dure hobby is, is zijn vader begonnen met het waxen en slijpen van ski’s en snowboards. Als iemand zijn ski’s of snowboard wil laten behandelen, vragen ze altijd in welke periode ze gaan en of ze ervaren of recreatieve skiërs zijn. Dat vereist namelijk een hele andere behandeling. Ook het weer is belangrijk als mensen op korte termijn gaan. Diverse temperaturen vereisen een bepaalde wax. Goed onderhoud is heel belangrijk als je gaat skiën of snowboarden, je kan dit vergelijken met het onderhouden van een auto met gladde banden. Er is een piste in Anderlecht die heel hard, glad en technisch is, vrijwel iedereen haat die piste, maar Niels vindt dit het fiJnste. Daar worden elk seizoen twee wedstrijden georganiseerd door ‘Dynastar Skicup van Vlaanderen’. Sinds vorig jaar wordt Niels gesponsord door Carré de Finance wat hij een hele eer vindt.