Lourdesgrot (Houthulst, West-Vlaanderen)

  • Geplaatst op: 2019-05-13 10:58:52

  • Auteur: Lynn Kemp

In het vrijbos te Houthulst is de Lourdesgrot terug te vinden die in 1870 werd gebouwd op initiatief van Mevrouw Cassiers, vrouw van de toenmalige burgemeester.

Zij was naar Lourdes in Frankrijk gereisd en had een groot beeld van Onze Lieve Vrouw meegebracht. Het is nog steeds datzelfde beeld dat in de grot van Houthulst staat. De grot is ook een van de oudste kopies van die van het Franse Lourdes.

 

Het oorspronkelijke volk van Houthulst, een leurdersvolk, trok elk jaar naar Frankrijk om daar op de werkvelden te werken. Zij bezochten eerst de grot in Houthulst om hun reis en arbeid te zegenen. Bij hun terugkeer kwamen ze eveneens naar de grot om de Heilige Maagd Maria te bedanken voor de veilige reis en het geslaagde werkseizoen. 

 

In de eerste wereldoorlog ( 1914 – 1918 ) werd Houthulst praktisch helemaal verwoest door zware bombardementen. De grot was beschadigd maar werd in 1920 heropgebouwd. 

Wijlen priester Roger Claeys maakte de grot van Houthulst écht groot door eucharistievieringen te houden in de open lucht. Vele kerkbezoekers brachten hun eigen tuinstoel mee omdat er geen zitplaatsen meer vrij waren. Op topdagen woonden zo een 1000 gelovigen deze vieringen bij.

 

In de schaduw van de kerk, vlakbij de Lourdesgrot woont Guido Morreel. Geboren op 16 april 1934 en zoon van landbouwers Jerome Morreel en Maria Couchez. De alom bekende Houthulstenaar kreeg onlangs de bisschoppelijke benoeming van pastoraal verantwoordelijke voor de Lourdesgrot.